Project Description
St. Demetrius Kilisesi
Şirince, İzmir, Türkiye.
Osmanlı kayıtlarında geçmişi 16.yüzyıla kadar ulaşan Şirince, mübadele yıllarına kadar bir Rum köyüdür. Mübadele yıllarında Rumlar köyü boşaltınca, deniz yoluyla Makedonya’dan ve Selanik’ten gelen Türkler köye yerleştirilmiştir. Köyün ortasından akan dere köyü doğal olarak ikiye ayırmaktadır. Köy girişinde, küçük bir tepenin üzerinde yer alan yapı, konumu nedeniyle Şirince Köyü’ne girerken göze çarpan ilk yapıdır.
Şirince Köyü’nün önemli iki adet dini nitelikli anıtsal yapısından biri olan ahşap tonozlu kilisenin ilk inşa tarihi bilinmemektedir. Yapıdaki izler ve yaşanan dönemlere baktığımızda, yapının 200 – 250 yıl kadar önce yapıldığı tahmin edilmektedir. Kilise plan şeması, ikonastasis, kalem işi ve alçı süslemeler incelendiğinde tamamen Rum Ortodoks Kilisesi özelliklerini taşıdığı tespit edilmiştir.
Mübadele sonrası Türk kökenli Selanik’li göçmen vatandaşların yapıyı cami olarak kullandığı dönemde yapının kuzey batı köşesinde yer alan çan kulesinin yıkıldığı, yapının güney doğu köşesine minare kaidesi yapıldığı anlaşılmaktadır. Restorasyon uygulaması sonrasında yapı müze, sergi ve dinleti salonu olarak kullanılacaktır.
Bu ve diğer projerler hakkında güncellemeler alın
Gizlilik sözleşmemiz çerçevesinde bilgilerinizi işleyebilme hakkı firmamızda saklıdır.